6x minder water verspillen met kleding

Ik mocht deze week een gastbijdrage schrijven voor hetkanWel: een groener, eerlijker en leuker leven. Komt-ie:

Aanstaande zondag (23 augustus) wordt met waterpistolen letterlijk het startschot gegeven voor de Sta Droog! Challenge: in de maand september mag je geen nieuwe kleding aanschaffen. Want een T-shirt maken kost al gauw 2700 liter water, om nog maar te zwijgen over de 8000 liter die nodig is voor een doodgewone spijkerbroek. Dit leidt tot serieus watergebrek in landen waar kleding wordt geproduceerd: Bangladesh ziet de grondwaterstand bijvoorbeeld jaarlijks met één tot twee meter dalen.

Hoewel een complete oplossing voor het hoge waterverbruik nog ver weg is, kunnen bepaalde kledingkeuzes in het dagelijks leven wel een verschil maken. Al is het maar voor je eigen gemoedsrust.

Zo kun je beter kiezen voor een wit T-shirt, want kleding verven kost extra water. En dan vooral in het geval van beige en turquoise exemplaren. Dit verfproces gaat nog wel eens mis, omdat het aan veel eisen moet voldoen. Ook spijkerbroeken zijn waterverslinders, maar hiervoor geldt: hoe lichter, hoe slechter. Een donkere versie zonder tierlantijnen is de beste optie.

Lees verder bij hetkanWel.

Scroll naar boven