De Japanse levensfilosofie Wabi-Sabi zorgt voor rust

Ken jij dat gevoel van streven naar perfectie? Denk bijvoorbeeld aan het mooiste lichaam, de beste baan, een gelikt huis en een fijn sociaal leven. En dat dan het liefst allemaal tegelijk. Het lijkt erop dat we in de westerse wereld verslaafd zijn geraakt aan perfectie. We doen stuk voor stuk ons stinkende best om alle ballen hoog te houden. Maar wees eens eerlijk: hoe gelukkig worden we daar nou eigenlijk van? In Japan pakken ze het leven heel anders aan. Daar wordt vastgehouden aan bescheidenheid en hebben de mensen een grote waardering voor eenvoud en imperfectie. Wij westerlingen kunnen wel een portie Wabi-Sabi gebruiken. 

Wabi-Sabi is Japans voor ‘de ontdekking van schoonheid in imperfectie’ en ‘de acceptatie van de cyclus van leven en dood’. Maar hoe zit dat dan precies? Nou, zo:

Slijtage

De westerse drang naar perfectie zie je vooral terug in de gigantische wegwerpcultuur waarin we leven. Kopje of bord kapot? Gooi het weg! Een flinke scheur in je spijkerbroek? Haal een nieuwe! In Japan draaien ze ’t om.

Lees verder bij hetkanWEL.

Scroll naar boven