Marcia Luyten: ‘Je schrijft voor de eer’

Met ‘Het geluk van Limburg’ won ­Buitenhof-presentator Marcia Luyten in juni De Brusseprijs. Haar boek gaat over de steenkoolindustrie in Limburg. ‘Ik ben daar opgegroeid, maar hoorde nooit iets over de mijnbouw.’

Je bent op onderzoek uitgegaan.
‘Toen ik als freelancer in Afrika werkte schreef ik veel over de impact van de mijnbouw op de samenleving. Na terugkomst hier wilde ik meer weten over de steenkoolindustrie in Limburg. Alles wat daaraan herinnerde is met de grond gelijk gemaakt. Gras erover en vergeten. De geschiedenis heeft me in alle opzichten verbaasd. De verhalen waren groots en indrukwekkend. Het had zoveel meer om het lijf dan ik had kunnen vermoeden. Het leven van Limburgs bekendste zanger Jack Vinders vormt de rode draad in het verhaal.’

Waarom ben je freelancer geworden?
‘In de zomer van 2001 stopte ik bij de Volkskrant en verhuisde ik met mijn man naar Rwanda. Hij werkte bij Buitenlandse Zaken en werd uitgezonden. Ik ben toen gaan werken als freelance correspondent voor onder meer Het Parool en de NOS.’

Lees verder bij Villamedia.

Beeld: Truus van Gog

Scroll naar boven