Met een stappenplan je toekomst bepalen

De mailtjes voor vandaag zijn de deur uit, het wachten kan beginnen. Ik ben deze week braaf naar twee netwerkborrels geweest en ik heb op sociale media nogmaals laten horen wie ik ben en wat ik doe. Daar zit ik dan met mijn goeie gedrag. Meer kan ik niet doen.

Toch wel. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn ambities onder de loep nemen. Eens in de zoveel tijd kijken naar mijn doelen kan geen kwaad. Je levensplan bijstellen is van alle tijden. Alleen: waar in hemelsnaam moet ik beginnen? Laat ik daar nou net iets voor gevonden hebben.

Op missionstatement.nl kun je in de vorm van een stappenplan een “energiek levensplan” samenstellen. Eerst moet ik energiewoorden verzamelen. Ik kies voor onder meer vrijheid en afwisseling (ik ben immers zzp’er) en creativiteit en plezier. Voor stap twee moet ik mijn top-5 van energiewoorden bepalen.

Aan de hand van de top-5 moet ik mijn “grondwet” schrijven, mijn “persoonlijke missie”. Hij moet kort en krachtig zijn, geen twijfelwoorden bevatten en tijdloos zijn. Komt-ie: ‘Ik, Sjoske Cornelissen, hecht veel waarde aan vrijheid en afwisseling. Als zzp’er haal ik daar mijn creativiteit en inspiratie uit. Ik doe mijn werk met veel plezier en deel dit met anderen.’

Stap 4 wil dat ik mijn eigen leefregels ontwerp, welke ik moet gehoorzamen om mijn missie te kunnen leven. Klinkt streng, maar vooruit. Ik moet regels opstellen op fysiek, sociaal, materieel, actief en emotioneel gebied. Een uitgelezen moment om mezelf vanaf nu te verplichten dagelijks een half uur intensief te bewegen. Die schaar ik onder “fysiek”. Elke dag iets nieuws leren vind ik ook een mooie regel, die past wel bij “actief”.

Tot slot moet ik mijn opgestelde leefregels omzetten naar doelen, welke ik binnen 12 maanden wil bereiken. Wat dacht je van: ‘over 9 maanden loop ik 10 kilometer in een openbare hardloopwedstrijd’. En: ‘over 12 maanden ligt er een conceptversie van een plan van aanpak voor een boek op tafel’.

Een volledig ingevuld stappenplan moet volgens de mannen van Mission Statement zorgen voor geluk. Dat heb ik nog niet ervaren, maar je krijgt in ieder geval wel een goed beeld van je dromen en de toekomst.

Dit blog verscheen eerder bij DeBroekriem, een activiteitenplatform voor baanzoekers.

Scroll naar boven