Dingen delen met familie: 5 persoonlijke verhalen

Vertelden jouw ouders vroeger veel over zichzelf? Met een beetje geluk weet je hoe ze elkaar hebben verleid en ook dat ze een paar maanden uit elkaar zijn geweest voordat jij en je zussen en broers werden geboren. Je vader heeft je ooit verteld over zijn allereerste baantje en sinds kort weet je dat je moeder een tijd voor de buurvrouw heeft gezorgd. Het is fijn om veel over je ouders te weten, maar heb je wel eens nagedacht over de dingen die jij (ooit) wilt delen met jouw kinderen? Before you leave stelde die vraag aan een handjevol mensen en dat leverde mooie verhalen op.

Lieke, 31 (geen kinderen):

“Op mijn vijftiende kreeg ik verkering met mijn huidige partner. Ik wilde in het begin van onze relatie heel veel bij hem zijn, maar mijn moeder was het daar niet altijd mee eens. Ze vond dat ik nog heel jong was en te weinig mijn eigen ding deed. Ze vertelde erbij dat zij vroeger een heel jaloers vriendje heeft gehad en daarom dit gesprek met mij was aangegaan. Nu begrijp ik heel goed dat ze hier met mij over wilde praten. Als mijn kind later ook heel vroeg een vriendje of vriendinnetje krijgt, zou ik hetzelfde zeggen, om duidelijk te maken dat de wereld breder is dan je verliefdheid.”

Sarah, 26 (geen kinderen):

“Ik heb altijd lange gesprekken met mijn moeder, soms tot diep in de nacht. Vanaf het moment dat ik een jaar of acht was, ging ik steeds meer vragen stellen. Ik wilde alles weten en mijn moeder gaf en geeft altijd overal antwoord op. Die enorme openheid wil ik ook heel graag doorgeven aan mijn kinderen. Maak vooral nergens een taboe van, daar bereik je niks mee. Blijf praten en toon onvoorwaardelijke liefde. De familie van mijn moeders kant heeft een hoop meegemaakt en niet iedereen spreekt met elkaar, maar de deur van mijn moeder staat altijd open. Ik wil dat mijn kinderen weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen en altijd alles mogen vragen, hoe bont ze het ook maken.”

Godelieve, 58 (twee kinderen, 28 en 25 jaar):

Lees verder bij Before you leave.

Scroll naar boven