Voedselverspilling is (helaas) een bekend probleem, maar de cijfers blijven schokkend. Jaarlijks gooien we voor 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dat is ongeveer 340 euro per huishouden. Daar komt nog eens 2 miljard euro aan voedsel per jaar bovenop, weggegooid door producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten. Het initiatief BuurtBuik steekt daar een stokje voor. Namens HetkanWEL sprak ik met Lisa van den Elsen, één van de initiatiefnemers in Utrecht.
BuurtBuik haalt overtollig voedsel op bij lokale horeca, supermarkten en groenteboeren en deelt dit met buurtbewoners in de vorm van een gratis maaltijd. Het is oorspronkelijk een Amsterdams initiatief. Lisa: “BuurtBuik is in Amsterdam een groot succes en telt inmiddels 7 locaties. In februari breiden we voor het eerst uit naar buiten Amsterdam met een vestiging in Utrecht.” Het Utrechtse team bestaat uit vijf vrijwilligers. “We zijn bij elkaar gekomen omdat we allen enthousiast zijn over de visie van BuurtBuik en dezelfde motivatie delen: als we de handen ineenslaan, kunnen we de strijd tegen voedselverspilling aangaan en mensen samenbrengen”, aldus Lisa.
Vrijwilligers halen één keer in de week overgebleven voedsel op in de buurt. Van tevoren zijn afspraken gemaakt met groenteboeren, supermarkten en restaurants. “Het bestuur maakt een fietsroute die de vrijwilligers per bakfiets afleggen”, vertelt Lisa. “Op zaterdagochtend wordt het voedsel opgehaald, zodat ’s middags kan worden gekookt. We houden de kwaliteit van het voedsel goed in de gaten voordat we ermee aan de slag gaan.”
Samen eten
BuurtBuik biedt niet alleen een oplossing voor voedselverspilling, mensen bij elkaar brengen is minstens zo belangrijk.