Meer vis eten is gezond, maar hoe houd je het duurzaam?

Als we de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen, doen we er goed aan om meer vis te eten. Maar lang niet alle vis wordt duurzaam gevangen, laat staan dat er rekening gehouden wordt met de generatie na ons. Regelmatig worden vissoorten met uitsterven bedreigd als gevolg van overbevissing. Wat is de stand van de zee anno 2016 en wat is duurzame vis?

In onze eigen Noordzee zwemt ongeveer 11 tot 15 miljoen ton vis, bestaande uit meer dan 145 verschillende soorten in het Nederlandse deel. Volgens de online encyclopedie van Ecomare concentreert de visserij op de Noordzee zich op ongeveer 25 vissoorten: van kabeljauw tot platvis en van haring tot makreel. In totaal vangen we jaarlijks ongeveer 3 tot 3,5 miljoen ton vis. Dat is gelijk aan 50 tot 60 kilo per hectare. In vergelijking met andere zeeën geldt de Noordzee daarmee als zeer zwaar bevist.

Wie mag hoeveel vis vangen?
Lees verder bij Voor de Wereld van Morgen.

Scroll naar boven