Mediteren kun je leren: 5 stappen

Leren mediteren was één van mijn goede voornemens voor 2018, maar daar is vooralsnog niks van terecht gekomen. Gelukkig telt dit jaar nog 10 maanden, dus ik heb tijd zat. En mediteren kun je leren, heb ik gehoord en gelezen. Aan de slag! 

Stap 1: kleine niks-doen-momenten inlassen

Ik begin klein, want ik heb (nog) geen behoefte aan een retraite van 10 dagen. Gedurende de dag heb ik genoeg momenten waarop ik even niks zou kunnen doen. Tijdens het eten van mijn ontbijt, bijvoorbeeld. Toch pak ik dan vaak mijn telefoon erbij: mail checken, even scrollen door mijn Instagram-feed of een appje sturen naar een vriendin. Of vlak voordat ik ga slapen, dan doe ik hetzelfde. Ik neem nog een kijkje op de apps die openstaan en ga dan slapen. Onnodig, lijkt me. De afgelopen dagen heb ik geprobeerd even ‘niks’ te doen tijdens deze momenten. Gewoon eten (tijdens mijn ontbijt) of liggen (vlak voordat ik ga slapen) en denken aan hoe ik me voel en focussen op mijn gedachten. En dan niks. De boel de boel laten. En ik kan je vertellen: dat is eigenlijk heel fijn.

Stap 2: ademhalingsoefeningen

Gelukkig gaat ademhalen vanzelf, maar soms adem je onbewust niet diep genoeg. Misschien ben je gestresst, opgewonden of juist heel rustig. Het heeft allemaal effect op jouw manier van ademhalen. Ik heb de afgelopen week een aantal ademhalingsoefeningen uitgeprobeerd.

Lees verder bij hetkanWEL.

Scroll naar boven